Her Şeyin Anlamı

Richard Feynman Hakkında

1918'de Brooklyn'de doğan Richard P.Feynman doktorasını 1942'de Princeton'dan aldı. Genç yaşına rağmen II Dünya savaşı sırasında Los Alamos'taki Manhattan Projesi'nde önemli bir rol oynadı. Daha sonra Cornell ve California Teknoloji Enstitüsü'nde ders verdi. Kuantum elektrodinamiği konusundaki çalışmasıyla, Sin-Itero Tomanaga ve Julian Schwinger ile birlikte 1965'te Nobel Fizik ödülüne layık görüldü.

Dr. Feynman Nobel Ödülü'nü kuantum elektrodinamiği teorisiyle problemleri başarılı bir şekilde çözdüğü için aldı. O ayrıca, sıvılaştırılmış helyumdaki süper akışkanlık olgusunu açıklayan matematiksel bir teori de geliştirdi. Bundan sonra, Murray Gell-Mann ile birlikte, beta bozunumu gibi zayıf etkileşimler alanında temel nitelikte çalışmalar yaptı. Sonraki yıllarda Feyman yüksek enerjili proton çarpışması süreçleri için kendi parton modelini ileri sürerek quark teorisinin gelişmesinde anahtar rol üstlendi.

Bu başarılarının yanı sıra, Dr. Feynman fiziğe temel nitelikte yeni hesaplama teknikleri ve notasyonları kazandırmıştır - Bütün bunların ötesinde, Feynman diyagramları, yakın dönem bilim tarihinde belki de diğer herhangi bir formalist gelişmeden daha fazla olarak temel fiziksel süreçlerin kavramlaştırılma ve hesaplanma şeklini değiştirmiştir.

Feynman olağanüstü etkili bir eğitimciydi. Tüm ödülleri arasında en öğündüğü, 1972'de aldığı Oersted Eğitim Madalyasıdır. 1963'te yayımlanan The Feyman Lectures on Physic için Scientific American dergisinde, "Sıkı bir kitap ancak besleyici ve lezzet dolu. 25 yıl sonra öğretmenler ve yeni başlayan öğrenciler için rehber olmuştur" yorumu yapılmıştır. Halk arasında fiziğin anlaşılması için, Dr. Feynman "The Character of Physical Law" (Fizik Yasalarının Karakteri) ve "O.E.D: The Strange Theory of Light and Matter" (Işığın ve Maddenin Tuhaf Teorisi) kitaplarını yazmıştır. Öğrenciler ve araştırmacılar için klasik referans ve ders kitapları arasına giren kitaplar kaleme almıştır.

Feynman yapıcı bir halk adamıydı. Challanger görevi hakkındaki çalışması iyi bilinir. Özellikle O-halkalarının soğuğa dayanıklılığını göstermesi ünlüdür. Bu şık deneyde, sadece bir bardak buzlu su kullanmıştı. 1960'larda ders kitaplarının vasatlığını protesto ettiği California Eyaleti Müfredat Komitesi'ndeki çabaları daha az bilinir.

Richard Feynman'ın bilimsel ve eğitimsel başarılarının ortaya konması onun doğasını tam olarak tanıtmaz. En teknik yayınını okuyanlar bile, Feynman'ın canlı ve çok yönlü kişiliğinin yapıtlarına yansıdığını bilir. Fizikçi olmanın yanı sıra, hobi olarak çeşitli zamanlarda radyo tamir etmiş, çilingirlik ve resim yapmış, dans etmiş, bongo çalmış ve hatta Maya medeniyetinin hiyerogliflerini deşifre etmiştir. Dünyayı meraklı gözlerle izlemiş olan Feynman, örnek bir ampirikti.

Richard Feynman, 15 Şubat 1988'de Los Angeles'ta öldü.


--------------------------------------------------------------------------


1
Çok kesin olmak her zaman iyi bir fikir değildir. Bu nedenle bilim bazen şeyleri keşfetmenin özel bir metodudur. Bazen de keşfedilen şeylerden elde edilen bilgilerin kendisi anlamına gelir. O aynı zamanda bir şey keşfedildiğinde sizin yapabildiğiniz yeni şeyler ya da yeni şeylerin aktüel gerçekleştirilmesi anlamına da gelir.
---
2
Adamın çiftliğindeki beyaz atlar, siyah atlardan daha fazla yemektedir. Adam bunu anlayamamakta ve endişe etmektedir. Ta ki arkadaşı ona belki çiftlikteki beyaz atların, siyah atlardan daha fazla olabileceğini söyleyinceye kadar.
---
3
İnsanlar, "aya neden gidiliyor?" diye soruyor bana. Çünkü bu bilimde büyük bir ilerlemedir. O aynı zamanda teknolojiyi de geliştiriyor. Tüm bu aletleri -roketleri filan- aya göndermek için yapmak zorundasınız. Bu bilim adamlarını da memnun eder ve eğer bilim adamları mutlu olursa savaş için daha iyi bir şey üzerinde çalışırlar. Başka bir imkan uzayın direkt olarak askeri bir amaçla kullanılmasıdır. Nasıl bilmiyorum, kimse bilmiyor ancak sonuçta bir kullanım oluyor. Herhangi bir şekilde, eğer aya uzun-menzilli gidişin askeri yönlerini geliştirme çabalarımızı sürdürürsek, Rusları henüz hesaplayamayacağımız bazı askeri kullanımlardan alıkoymamız mümkün olabilir. Ayrıca dolaylı askeri avantajlar da var. Yani daha büyük roketler yaparsanız, bunları aya göndermek yerine dünyanın başka bir yerine direkt olarak göndermekte kullanabilirsiniz.
---
4
Bilimin bir değeri var mıdır?

Sanırım, bir şey yapma gücünün bir değeri vardır. Sonucun iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olduğu, gücün nasıl kullanıldığına bağlıdır, fakat güç bir değerdir.

Bir zamanlar Hawai'de görmek için bir Budist tapınağına girmiştim. Tapınaktaki bir adam bana "sana unutmayacağın bir şey söyleyeceğim" demiş ve sonra da şunları söylemişti. "Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin kapılarını da açar."
---
5
Tıbbın gelişmesinden mutluluk duyuyoruz fakat aynı zamanda doğum oranının artmasından ve insanların yok ettiğimiz hastalıklardan ölmemesinden endişeye kapılıyoruz. Ya da başka bir yerde, bakteriler hakkındaki aynı bilgileri kullanarak gizli laboratuvarlarda tedavisi imkansız hastalıklara yol açacak bakterileri geliştirmeye çalışıyoruz. Hava taşımacılığının gelişmesinden hoşnutuz ve büyük uçakların varlığı bizi etkiliyor fakat biz hava savaşlarının yarattığı korkunç dehşetin de farkındayız. Uluslar arasındaki iletişim olanakları bizi memnun ediyor ama sonra da çok kolaylıkla izlenebileceğimizi düşünerek endişeye kapılıyoruz. Uzayın derinliklerine girilmesi bizi heyecanlandırıyor. Ancak hiç şüphesiz orada da bir zorluğumuz olacak. Tüm bu dengesizliklerin en ünlüsü ise nükleer enerjinin gelişimi ve onun açık problemleridir...







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tehlikeli Oyunlar

1984

İçimizdeki Evren: Kuantumdan Kozmosa